Το γάλιο ή galium aparine ή και κολλιτσίδα για το Διοσκουρίδη απαρίνη ή και
βέβαια «φιλάνθρωπον» που απορρέει από την ιδιότητα του να κολλάει πάνω σε όποιον και σε ότι απλά και μόνο το αγγίζει για να δείξει την αγάπη του για την ανθρωπότητα: «ἀπαρίνη,οἱ δέ ἀμπελόκαρπον,οι δέ ὀμφαλόκαρπον καλοῦσιν ,οἱ δέ φιλάνθρωπον» μας λέει ο Διοσκουρίδης αλλά και «aparine» χάρη σε αυτήν του την συνήθεια ενώ οι Γάλλοι το ονομάζουν «caillelait» δηλαδή το φυτό πού «πήζει το γάλα» διότι το χρησιμοποιούν για να πήξουν το γάλα κατά την παραγωγή τυριού.
Το γάλιο είναι ποώδες φυτό της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Θουρίας – Μυκηναϊκής Άνθειας. Είναι δικοτυλήδονο της οικογένειας των Ρουβιιδών- rubiaceae. Προτιμά τα υγρά μέρη και έχει ύψος 20 – 50 εκ. Είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά των ζώων -τα άλογα οι αγελάδες και τα πρόβατα το τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση όπως επίσης οι χήνες και οι πάπιες.
Έχει βλαστό τριχωτό και φύλλα γραμμοειδή. Τα λουλούδια του βγαίνουν από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έχουν λευκό χρώμα και τα συλλέγουμε από το Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο για να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή για να τα αποξηράνουμε για μελλοντική χρήση.
Οι σπόροι του είναι σκληροί στρογγυλοί ελαφρώς κοίλοι στη μέση σαν να έχουν αφαλό.Ειναι ανα τρεις συγκεντρωμένοι και καλύπτονται με τρίχες που προσκολλώνται στο τρίχωμα των ζώων, βοηθώντας στη διασπορά των σπερμάτων.
ΕΔΩΔΙΜΟΤΗΤΑ:
Είναι εξαιρετικό σαν λαχανικό. Οι φρέσκοι του βλαστοί τα φρέσκα φύλλα και οι ανθοκορφές βράζονται και τρώγονται όπως το σπανάκι ή προστίθενται σε σαλάτες και σούπες. Επίσης μπορεί να γίνει και φρέσκος χυμός.
Το φυτό βρίσκεται στην ίδια οικογένεια με τον καφέ. Οι καρποί του συχνά ξηραίνονται,καβουρδίζονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ, το οποίο περιέχει λιγότερη καφεΐνη.
Ένα αφέψημα από όλo τo αποξηραμένο φυτό δίνει ένα ποτό ισοδύναμο με το τσάι.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Στη λαϊκή ιατρική το γάλιο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία των δερματοπαθειών και των προβλημάτων του λεμφικού συστήματος. Ο Διοσκουρίδης στο τρίτο βιβλίο του «του περί ύλης ιατρικής» αναφέρει πως αν το βότανο γίνει κατάπλασμα με λαρδί- ὀξιγγίῳ – διαλύει τα οιδήματα των αδένων του λαιμού.
Παραδοσιακά στην χώρα μας η κολλητσίδα ήταν το βότανο που ο λαός χρησιμοποιούσε για την περιποίηση και την επούλωση των πληγών των ελκών και των όγκων.
Το γάλιο περιέχει
ιριδοειδή – βιοχημικές ουσίες οι οποίες
-αποβάλλουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες
-ελέγχουν την χοληστερίνη
-αυξάνουν την ενέργεια
-βοηθούν την υγεία της καρδιάς
-ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
-μειώνουν τις φλεγμονές
-αποτρέπουν την μετάλλαξη κυττάρων και
-βοηθούν την υγιή λειτουργία του μυαλού
πολυφαινολικά οξέα
ανθρακινόνες οι οποίες είναι
– ισχυρά παυσίπονα ενώ
– διαθέτουν και ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση
σαπωνίνες
γλυκοζίτες όπως asperulosidic acid και 10-deacetylasperulosidicacid
φαινόλες όπως τανίνες οι οποίες έχουν
– ισχυρές στυπτικές
-αντισηπτικές και
-αντιοξειδωτικές ιδιότητες
σημαντική αντικαρκινική δράση
γαλακτικό οξύ
φλαβονοειδή και κουμαρίνες οι οποίες έχουν
– αντιμυκητιακή και
– αντιπηκτική δράση
– αναλγητικές και
– αντιφλεγμονώδεις δράσεις
-ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες
– ισχυρές ιοκτόνες ιδιότητες κατά του ιού του έρπητα
χλωροφύλλη με ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες
άμυλο και οξέα κιτρικό οξύ ταννικό οξύ
όλα τα παραπάνω συστατικά καθιστούν την κολλητσίδα-γάλιο ισχυρό φαρμακευτικό φυτό με όλα του τα μέρη χρήσιμα.
Το γάλλιο έχει:
αποτοξινωτικές,αντιφλογιστικές,αντιφλεγμονώδεις,αντικαρκινικές,αντιοξειδωτικές,καθαρτικές,αντισηπτικές, στυπτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές, αντιπυρετικές, τονωτικές, επουλωτικές, διουρητικές, αντισπασμωδικές, εξομαλυντικές,αντιρευματικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
Οι παραπάνω ιδιότητες του φυτού τεκμηριώθηκαν μετά την απομόνωση 6 φαινολικών ενώσεων από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας. Chinese Academy of Sciences, Guiyang , China
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φυτού αποδείχθηκαν μετά από σχετικές έρευνες του Πανεπιστημίου Quaid-i-Azam University, Islamabad, Pakistan.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Ο Διοσκουρίδης ανέφερε ότι οι αρχαίοι Έλληνες βοσκοί χρησιμοποιούσαν τα αγκαθωτά στελέχη του φυτού για να κάνουν ένα «τραχύ κόσκινο», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στραγγίσουν το γάλα. Ο Linnaeus αργότερα ανέφερε την ίδια χρήση στη Σουηδία, μια παράδοση που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή.
Στην Ευρώπη, το αποξηραμένο, μπερδεμένο φύλλωμα του φυτού ήταν κάποτε πρώτη ύλη για τα στρώματα. Αρκετές από τις κατασκευάστριες εταιρείες στρωμάτων χρησιμοποίησαν το φυτό σαν πρώτη ύλη για το σκοπό αυτό, επειδή οι τρίχες προκαλούν τα κλαδιά να κολλούν μεταξύ τους ούτως ώστε το στρώμα διατηρεί ένα ομοιόμορφο πάχος. Οι ρίζες του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστεί μια μόνιμη κόκκινη βαφή.
Chinese Academy of Sciences, Guiyang, China
Quaid-i-Azam University, Islamabad , Pakistan
kulakbiocampus/lage planten
wikipedia
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Σχολιάστε